Šta je pravilna pozicija donjeg dela ledja kod dizanja velikog tereta?

dead lift 1.jpg

Rasprostranjeno je verovanje da prilikom dizanja tereta donji deo ledja treba da ima lordotičnu krivinu i to je donekle tačno, ukoliko ceo sistem ne funkcioniše kako treba onda treba da zaštitimo donji deo ledja od povrede tako što će se zadržati normalna lordotična krivina.

Ukoliko je ceo sistem (mišići, ligamenti, fascija, koštani) integrisan u celinu onda prilikom podizanja velikih tereta je pravilnije  zaokrugliti donji deo ledja.

Da bi kičma minimalizovala opterećenje kad podižemo teret prirodno je da zaokruglimo ledja, kad su ledja okrugla smanjuje se razmak izmedju ramena i kuka, smanjuje se poluga na donjem delu ledja, ojačava fascijalni sistem i ligamentni sistem. Većina ljudi veruje da je kičma pod opterećenjem prilikom podizanja-pomeranja velikih težina, medjutim kičma nije pod tolikim opterećenjem ukoliko postoji funkcionalna aktivacija svih sistema, kao što ni točak od bicikla prilikom udarca o neki kamen ili neravninu ne prima to opterećenje samo u tačku udara već rasporedjuje udarac na sve žbice i tako apsorbuje udarac ukoliko su žbice naštimovane kako treba. Mišići deluju kao žbice na točku, a kičma kao naplatak na točku. Kao što su naplatka na točku i čvorište točka tako reći sidro točka, tako su kičma, rebra i zglobovi sidro za dinamičke žbice tela, a kad je telo balansirano ispravno, prilikom savijanja da se podigne neki objekat kičma u osnovi pluta u mišićnom sistemu, nije kompresovana već pluta, a tenzija se odvodi od kičme i distibuira kroz ceo mišićno-koštani sistem, ni jedan mišić ne može da izbegne učešće u bilo kojem podizanju tereta, zbog toga je veoma važno da postoji integrisanost celog koštano, mišićnog, fascijalnog sistema.

Razlog za lordotično držanje prilikom dizanja tereta je loša dijeta i trening program koji je toliko loš da je celo telo dezintegrisano da treneri moraju da varaju sistem i stavljaju telo u položaj u kojem je skoro nemoguće oštetiti disk.

Gracovetsky je u svojim istraživanjima dokazao, a možete naći u njegovoj knjizi Spinal Engine ta istraživanja da niko ne može da podiže velike težine, preko (90% max) i zadrži lordotično držanje, kičma mora da ode u posterior rotaciju jel mišići nemaju snage da podižu takve težine, prilikom dizanja velikih težina sa zaokrugljenim ledjima mi sakupljamo kinetičku energiju u TLF (torako lumbarnu fasciju) i posteriorni ligamentni sistem, koji će osloboditi tu energiju da bi podigli veliku težinu, ukoliko držite kičmu u lordotičnoj krivini nemate taj momenat nakupljanja i oslobadjanja kinetičke enrgije.

Ukoliko želite da istražite više na ovu temu preporučujem vam knjigu "Spinal Engine" od Sergeya Gracovetsky ili potražite na Youtube ima dosta videa na tu temu.