KOR ili ti po naški Jezgro!

IMG_1345.png

Šta je KOR, koja je njegova uloga, kako funkcioniše i mnoga druga pitanja se javljaju kad se počne priča o istom? 

Kor ima mnoštvo funkcija i uloga, neke od važnijih uloga su mu zaštita vašeg Centralnog Nervnog Sistema i organa. Haa, već sam rekao nešto što niste čuli nigde drugde, da KOR ima ulogu da zaštiti CNS (kičmenu moždinu) i unutrašnje organe, samo oči i mozak nisu u trbušnoj duplji od vitalnih organa, ostali se nalaze u trbušnoj duplji!

KOR takodje ima ulogu da podrži vaše unutrašnje organe, prilikom kretanja / vežbanja naši organi se takodje pomeraju i to kretanje organa (možda je bolje da kažem mobilizacija) su veoma bitni za pravilan rad i funkcionisanje organa, što nas opet dovodi do toga da je pokret u osnovi lek. Ukoliko pojedinac nema Funkcionalni KOR nema podrške organima i njihova funkcija je pod pretnjom, nemaju svoju punu funkcionalnost.

Cirkulatorna podrška, iza abdominalnih organa duž kičmenog stuba se prostire najveća arterija u telu (abdominalna aorta) i najveća vena u telu (abdominalna vena cava). Kada se mi krećemo i vežbamo redovno dolazi do promene pritiska u KOR-u koji pomaže srcu i mišićima ekstremiteta da pomeraju krv i limfu kroz telo. Ukoliko KOR nije funkcionalan, srce će morati da pumpa jače, a i sve tečnosti koje se kreću ka KOR-u će postati usporene i na kraju ustajale.  Ukoliko KOR ne funkcioniše nećete biti u stanju da pomerate optimalno tečnosti kroz organe što će vam uvećati šansu da dobijete gljivice i parazite, zatvor, bićete više skloni prehladama / bolestima kao i manjku energije. 

KOR je osnova za pokret, ukoliko ne funkcioniše idealno doćiće do bolova u ekstremitetima i kičmenom delu kao i do povećane šanasa za povrede.

Bird-Dog-Downtown-Toronto.jpg

 Mišići KOR-a

 

Mišiće KOR-a možemo podeliti u dve grupe:

·      Spoljašnju jedinicu

·      Unutrašnju jedinicu

 

Unutrašnja jedinica se sastoji od 4 grupe mišića koje rade kao sistem:

1.   Duboki mišići koje se prostiru uzduž kičmenog stuba (multifidus)

2.   Mišići karličnog poda

3.   Najdublji abdominalni mišić (transversus Abdominis TVA)

4.   Najveći mišić disanja (dijafragma)

Takodje unutrašnji obliks  i latisimus dorsi imaju ulogu u funkcionisanju unutrašnje jedinice.

 

Mišići unutrašnje jedinice imaju ulogu da zajedničkom akcijom ukrute kičmu, grudni koš i karlični pojas tako da glava, ruke i noge imaju stabilnu osnovu za rad.

Otuda i izreka “Ne može top pucati iz Kanua”!

Pokret uvek počinje iznutra i kreće se ka spolja, ono što često vidjam kod kolega je nedostatak upravo ovog pravila, često se pokret započinje mišićima spoljašnje jedinice i samim tim dolazi do ne pravilne aktivacije KOR-a i posle do problema u držanju tela, povreda…

Stabilnost donjih ekstremiteta i kičme se kreira aktivcijom TVA u donjem delu ledja i karlici. Prilikom aktivacije TVA (uvlačimo pupak prema kičmenom stubu) veliki slojevi vezivnih tkiva Torako Lumbarne Fascije koja su pričvršćena za istaknute koštane delove lumbalne kičme povlače ih sa obe strane stvarajući stabilnost kičme.

Upotrebom pojaseva / kaiševa ili lumbalnih korseta se veruje da će pomoći lumbalnu stabilnost , korseti i pojasevi su široki u ledjnom delu što dovodi do smanjenja prirodnog opsega pokreta u lumbalnom delu. Smanjujući pokret u gornjem delu lumbalne kičme sa pojasom dovodi do kompenzacije u pokretu u donjem delu ledja uglavnom na nivou L5/S1.

Faktori koji mogu da izazovu poremećaj u funkcionisanju abdominalnih mišića

Unutrašnji organi pozajmljuju njihova nervna vlakna osetljiva na bol od mišićnog sistema, što znači kad je organ u bolu, mozak ne može sa sigurnošću da odredi da li organ ili mišić boli, mozak samo zna sa kojeg dela kičme poruka o bolu dolazi. Mozak naredjuje svim vlaknima i organima na tom nervnom kanalu da se ponašaju kao da su u bolu. Bol slabi mišiće, samim tim abdominalni mišići gube tonus i ne odgovarju na vežbe u potpunosti ili imaju smanjenu efikasnost, kao mišići koji nisu u bolu!

Organi pričaju mišićima svo vreme, samo smo mi zaboravili kako da ih slušamo!

Visceroptosis, je stanje u kojem dolazi do propadanja debelog creva, jetre i želudca stvarajući pritisak na ostatak digestivnog trakta, matericu i bešiku koje leže ispod, što može da dovede do povećanog menstrualnog bola, inkontinencije (ne mogućnost zadržavanja mokraće) i probleme sa prostatom.

Pre neko vreme čitam na Instagramu od jedne mladje koleginice žalopojke kako pri svakom menstrualnom ciklusu trpi velike bolove, pitam se da li bi možda funkcionalni KOR pomogao :)

Životni stil / Dijeta, ukoliko konzumiramo hranu koja nije optimalna za naše bio hemijske potrebe, nije kvalitetna, sadrži puno razno raznih dodataka (konzervansa, hemije, odgajana je na komercijalni način…) stvoriće kod nas alergiju i intoleranciju što će imati efekat na rad vašeg KOR-a, već opisano u tekstu. Takodje stres, alkohol, lekovi će uticati na funkcionisanje KOR-a.

Bol u ledjima, nervi koji ishranjuju zglobove kičmenog stuba su grane nerava koji hrane mišiće oko kičme, što znači, sve što izazove bol u u kičmenom stubu od donjeg dela sternuma pa sve do donjeg dela kičmenog stuba može da izazove mišiće da ne funkcionišu optimalno. Ono što je važno da ovo ima dvostranu funkciju, ukoliko je mišić pod bolom i organi primaju infomaciju i ponašaju se kao da su u bolu.

Spoljašnja jedinica

Mišiće spoljašnje jedinice su sastavljeni od mišića koji su dizajnirani da pokreću telo, to su uglavnom veliki mišići, koji prelaze više zglobova i lako su vidljivi na telu.

 

1.   Rectus abdominus

2.   Unutrašnji i Spoljašnji oblikus

3.   Erektor spinae (najveći mišić uzduž kičme)

4.   Segmentalni stabilizatori (mali mišići unutrašnje jedinice na kičmi). 

Pravilna aktivacija KOR-a je:

1.   TVA i mišići unutrašnje jedinice

2.   Internal Obliques

3.   Ext. Obliques

4.   Rec. Abdominis

 

Ukoliko vidite osobu da podvlači karlicu prilikom izvodjenja vežbe/i, pogotovo kod vežbe dead bug kad vidite da je donji deo ledja priljubljen skroz o pod znajte da postoji nepravilna aktivacija mišića KOR-a, kao i prilikom preterane lumbalne krivine.